DITdus! vindt de sociale woningbouw in Wassenaar een belangrijk punt voor zowel het fysieke- als het sociaal domein.

Uit onderzoek door de fractie naar aanleiding van een via Wob-verzoek verkregen documenten (de woonvisie 2018-2022, de lokale monitor wonen in Wassenaar, rapport opgaven wonen voor zorgdoelgroepen regio Haaglanden, Kerngegevenskaart heel 2015, 2016, 2017 gemeente Wassenaar en het eerste kwartaal 2018 gemeente Wassenaar en de kaders woningbouwprogrammering) is DITdus! tot de conclusie gekomen dat er veel concrete punten zijn om de sociale woningbouw in Wassenaar te verbeteren.

Zo ziet DITdus! als concrete verbeterpunten:

·        Jongerenwoning bouwen en verhuren in Wassenaar voor de geldende huurtoeslaggrens (€417,34 euro in 2018).

·        Alle woningen die gebouwd worden toegankelijk (bijvoorbeeld nul-tredewoningen of rolstoeltoegankelijk) bouwen.

·        Tot op heden heeft Wassenaar geen studentenwoningen. Er moeten specifieke woningen als studentenwoning bestemd worden en gebouwd worden en vervolgens door middel van bemiddeling verhuren aan studenten. Hierin kan de samenwerking met DUWO aangegaan worden. 

·        Jongeren door middel van lokaal maatwerk voorrang verlenen op andere woningzoekende uit de gehele regio bij woningen die geschikt zijn qua huur of passend in andere situaties bij bijvoorbeeld een chronische aandoening of lichamelijke beperking.

·        Betere informatie voorzieningen over de mogelijkheid van woningbemiddeling voor studenten, chronisch zieken, lichamelijk beperkte en grote gezinnen. 

·        Informatieverstrekking over de regelgeving omtrent sociale verhuur en de rechten van woningzoekende.

·        Informatieverstrekking aan jongeren en studenten over de geldende huurtoeslag grens en verwachtte wachttijd om een passende woning binnen Wassenaar toe te wijzen.

·        Een actieplan om woningbouwverenigingen op hun plicht aan te spreken om studentenhuisvesting te regelen en hierin actief te bemiddelen.

·        Het signaal van de ouderenbond serieus nemen dat ouderen vanaf 75+ problemen ervaren bij het vinden van een geschikte woning en hier beleid op maken.

·        De leeftijdsdiscriminatie op toegankelijke woningen tegen gaan door deze juist voor de doelgroep; chronisch zieken/lichamelijk beperkten ter beschikking te stellen en niet uitsluitend voor 55+ of 65+. Mede omdat de ouderenbond aangeeft dat deze doelgroep in het zoeken van gepasten woningen geen tot weinig problemen ervaart en dit ook ondersteund wordt door het feit dat ouderenwoning tot soms wel maanden niet bewoond worden.